HEMBRUGTERREIN, DE ENCLAVE

Een bijzondere taxatie van een woning voor eigen gebruik.

Als woningtaxateur hebben we al veel verschillende en bijzondere woningen gezien. Deze taxatie opdracht valt zeker onder het kopje bijzondere woningen. Een nog te realiseren woning in een gedeelte van een fabrieksgebouw van een oude wapenfabriek op het Hembrugterrein.

Het Hembrugterrein in Zaandam heeft altijd al iets speciaals gehad, monumentale panden omringt door een klein bos, ook wel het plofbos genoemd. Een groep creatieve ondernemers zag hier een mooi woon- werkproject in en zij sloegen de handen ineen. 123vastgoedexpertise heeft opdracht gekregen om een taxatie uit te voeren van één van de nog te realiseren woningen.

De Hemburgers en hun Enclave.

Dat projectontwikkelaars niet allemaal hetzelfde zijn wisten we, maar deze groep projectontwikkelaars is wel heel bijzonder. “De Hemburgers” zoals ze zichzelf noemen is een select gezelschap van o.a. muzikanten, bakker, landschapsarchitect, filmproducent, cameraman, grafisch vormgever, logopedist, smid en schilder en zelfs een bierbrouwer. Zij hebben met elkaar een plan ontwikkelt om van het Hembrugterrein een woon- en werkplek te maken. Zij willen daarbij de originele staat zoveel mogelijk behouden, het project gaat De Enclave heten.

Het bestemmingsplan en de omgevingswet

Voor het Hembrugterrein gold al een voorbereidingsbesluit, dit betekent dat er geen ontwikkelingen worden goedgekeurd voordat het nieuwe bestemmingsplan er ligt.

Gelukkig was er al een plan van deze creatieve ondernemers opgenomen in dit voorbereidingsbesluit als wenselijke ontwikkeling, zodat dit plan toch door kon gaan. Overigens is het Hembrugterrein ook als pilot project aangemerkt in het kader van de nieuwe regelgeving van de nog in te voeren Omgevingswet, waardoor andere bestemmingen sneller mogelijk moeten zijn.

Over het Hembrugterrein

Het Hembrugterrein ligt tussen Amsterdam en Zaandam, in het hart van de voormalige Stelling van Amsterdam. Het terrein beslaat een oppervlak van 42 hectare en daarop staan maar liefst 50 monumentale gebouwen. De Enclave zal bestaan uit 11 monumentale panden met een gezamenlijk vloeroppervlak van ruim 6.000m2. In de panden werd in het verleden munitie geproduceerd. In de wapen- en munitiefabriek zijn van 1895 tot 2003 verschillende bedrijfsvormen gevestigd o.a. later ook een machinefabriek. Hier werden landbouw- en gereedschapswerktuigen (zoals bankschroeven waaronder de vermaarde Hemklem) alsmede meetmiddelen vervaardigd.

De fabrieken sloten zo’n 15 jaar terug definitief. In de afgelopen jaren zijn er verschillende monumentale panden weer opgebouwd en hebben zich daar ondernemers gevestigd.

Het Oerbos, stond rondom het terrein om eventuele explosies van munitie op te vangen, het wordt daarom ook wel het plofbos genoemd. Dit bos blijft bestaan als monumentaal bos. Verder heb je nog de aarden wallen, deze waren bedoeld om overslag van een explosie te voorkomen. De aarden wallen vingen de rondvliegende materialen en vuur op. De aarden wallen zijn nog steeds goed herkenbaar en zijn dan ook als rijksmonument aangewezen.

Taxatie van woningen voor eigen gebruik

Totaal zullen er 26 woningen komen, 123vastgoedexpertise heeft de opdracht gehad om deze taxatie uit te gaan voeren. Normaal eist de geldverstrekker een gevalideerd woningtaxatie rapport. Het is de vraag of het rapport vanwege deze complexiteit wel gevalideerd kan gaan worden. Daarom hebben we vooraf overleg gevoerd met de geldverstrekker hierover en accepteert deze ook een niet gevalideerde woningtaxatie. Want we houden van uitdagingen en zullen ook dit tot een goed einde brengen zodat “de Hemburgers” op deze prachtige plek zich kunnen gaan vestigen. Een stukje historie wat getransformeerd wordt met behoud van zijn culturele waarde.

Bent u geïnteresseerd in taxaties van bijv. een woning voor eigen gebruik neem dan contact met ons op.

Meer projecten

Realisatie vijf bovenwoningen

Een bijzondere taxatie van een woning voor eigen gebruik

Café ’t Mandje

Times hotel Herengracht

zeeburgerdijk Amsterdam

Gillis van Ledenberchstraat Amsterdam

Buurtwinkelcentrum Abcoude

Monumentaal Kerkgebouw

Overtoom, transformatie naar twee woningen