Duurzaamheid en klimaatrisico’s in taxatierapport: wat betekent DuPa 2.0?

De Nederlandse banken hebben samen met de grote taxatiekantoren en brancheverenigingen een nieuwe duurzaamheidsparagraaf ontwikkeld voor taxaties van commercieel vastgoed. Het gaat om DuPa 2.0, een afkorting voor Duurzaamheidsparagraaf 2.0. Deze geldt voor taxatierapporten die in opdracht van Nederlandse banken worden opgesteld. Hierdoor is het voor taxateurs sinds kort verplicht om rekening te houden met duurzaamheid en klimaatrisico’s bij het bepalen van de marktwaarde van commercieel vastgoed, zoals kantoren en bedrijfsruimten.

 

Waarom is de DuPa 2.0 belangrijk?

Duurzaamheid en klimaat hebben steeds meer invloed op de waardeontwikkeling van vastgoed en moeten daarom worden meegenomen in de waardering ervan: positief, negatief of neutraal. Dit geeft inzicht in de toekomstbestendigheid van het vastgoed en is belangrijke informatie voor banken, omdat dit de basis vormt voor verantwoorde kredietverlening. Daarnaast is het een noodzakelijke stap in de richting van een klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord. Het staat de voortgang van deze transitie in de weg als duurzaamheid en klimaatrisico’s geen concrete waarde wordt toegekend. Door DuPa 2.0 moet het aantrekkelijker worden om toekomstbestendig vastgoed te bouwen en te bezitten.

Wat wordt er van taxateurs gevraagd?

Taxateurs, die zich vooral baseren op historische data, moeten nu ook vóóruit gaan kijken. In DuPa 2.0 zijn er hiervoor tachtig invulvelden gericht op duurzaamheid en klimaatrisico’s. Zo wordt bijvoorbeeld het feitelijke energiegebruik gevraagd, zodat de CO2-uitstoot en de kosten voor energiegebruik kunnen worden ingeschat. Ook moeten klimaatrisico’s worden meegenomen bij het bepalen van de marktwaarde. Tot slot wordt de taxateur gevraagd om te bepalen wat de marktwaarde is van het getaxeerde object als het bijvoorbeeld wordt verduurzaamd naar een A-label, inclusief de daarvoor benodigde maatregelen en investeringen. DuPa 2.0 betekent dus aanzienlijk meer werk voor taxateurs.

Wat betekent het voor u als eigenaar of koper?

Door DuPa 2.0 is het de taxateur verplicht om duurzaamheid en klimaatrisico’s mee te wegen in de waardering, maar lang niet altijd is alle benodigde informatie hiervoor beschikbaar. Hier ligt ook een belangrijke rol voor u als eigenaar of koper van commercieel vastgoed. De taxateur moet namelijk gevoed worden met de juiste informatie om zijn werk goed te kunnen doen. Dit brengt extra kosten met zich mee voor u, ten eerste voor het onderzoek van specialisten naar de duurzaamheid en klimaatrisico’s van het pand en ten tweede voor het extra werk voor de taxateur. Wij taxateurs beschikken niet over juridische middelen om deze informatie bij u af te dwingen, maar het kan zijn dat uw bank u dit wel oplegt. Door de wettelijke verplichting dat kantoorgebouwen sinds 2023 moeten beschikken over een energielabel C, zien wij dat er voor kantoren vaak al meer relevante informatie voor handen is. Voor bedrijfsruimten is dat er vanwege het ontbreken van een soortgelijke verplichting nog minder.

Wat zijn voorbeelden van klimaatrisico’s?

Voorbeelden van aanwezige klimaatrisico’s in Nederland zijn overstromingen en aardbevingen. Op veel plaatsen, waaronder Amsterdam, is er ook het risico op bodemverzakking. In alle gebieden die dergelijke klimaatrisico’s kennen, moeten deze nu worden benoemd in DuPa 2.0. Wij zullen dus altijd antwoorden op de volgende vragen moeten verkrijgen bij het taxeren van uw vastgoed, soms met tussenkomst van specialisten die rapportages opstellen:

  • In welke staat is de fundering? Is er sprake van grenen- of vurenhouten palen?
  • Hoe duurzaam is het pand? Wat is het energieverbruik?
  • Op welke hoogte ligt het pand? Hoe groot is het overstromingsrisico?

Wat voor effect heeft dit op de vastgoedwaarde?

Het effect van klimaatrisico’s op de marktwaarde verschilt per casus en laat zich moeilijk uitdrukken, omdat daar nog geen Nederlandse referenties voor zijn. Het vraagt om creativiteit en lef van de taxateur. In sommige gevallen zal bijvoorbeeld naar het buitenland gekeken moeten worden, zoals Zuid-Europa voor bosbranden en hittestress.

Geldt DuPa 2.0 voor alle taxatierapporten?

Nee, sinds 17 februari 2024 is het verplicht om deze paragraaf op te nemen in taxatierapporten voor commercieel vastgoed die in opdracht van banken worden opgesteld. Omdat banken ongeveer twee derde van de totale taxatieopdrachten in Nederland voor rekening nemen, geldt het wel voor het merendeel van de taxaties. De meeste taxateurs krijgen er dus mee te maken, zo ook onze taxateurs bij 123vastgoedexpertise.               

Waarom is het een tweede versie?

Volgens de initiatiefnemers werd DuPa 1.0 niet altijd volledig ingevuld. Nu is dit niet meer mogelijk, omdat het rapport anders niet wordt geaccepteerd door de bank. Daarnaast zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd.

RECENTE BLOG ITEMS

Tijdelijke verhuur vanaf volgend jaar (bijna) onmogelijk

Woningverhuurders opgelet! Vanaf medio 2024 is het in principe niet meer mogelijk om woonruimte tijdelijk te verhuren

Veranderingen in horeca-categorieën en vergunningen: wat pandeigenaren in Amsterdam moeten weten

De gemeente Amsterdam werkt aan een nieuw beleid wat betreft horeca. Wat is van belang voor de

Splitsingsbeleid in Amsterdam en de impact van de Wet Betaalbare Huur.

Het splitsingsbeleid in Amsterdam en de impact van de Wet Betaalbare Huur.